Statistisch data van CBS

19-09-2014

Zolabo ondersteund LocalFocus bij het realiseren van een automatische import functie van tabellen van het CBS. Het data-persbureau LocalFocus verzamelt journalistiek relevante data en biedt een platform voor datajournalistiek. Via dit platform kunnen nieuwsdiensten gemakkelijk inzichtelijke visualisaties maken. Nu het CBS sinds kort haar ruim 3000 datasets binnen StatLine beschikbaar heeft gemaakt via een open API, leek het LocalFocus een goed idee deze data geautomatiseerd beschikbaar te maken in hun eigen Platform.

An example of a LocalFocus visualization used on NRC Q using data from CBS An example of a LocalFocus visualization used on NRC Q using data from CBS

Zolabo is bezig geweest deze koppeling te realiseren. De API die het CBS gebruikt de OData interface. Het idee was een interface te ontwikkelen waarin de datajournalisten van LocalFocus een taak kunnen aanmaken en gefilterde gegevens direct in LocalFocus kunnen gebruiken. In een paar klikken moet het mogelijk worden om van de complexe datastructuur van het CBS te komen tot een eenvoudige set relevante getallen om te gebruiken in een kaart, staafdiagram, lijngrafiek of één van de andere visualisatie opties in LocalFocus.

De uitdaging voor Zolabo was dus om een generieke methode te ontwikkelen om het selecteren en filteren van de data zo eenvoudig mogelijk te kunnen doen. Om dit te bereiken moet het volgende gebeuren:

  • Het snel kunnen vinden van de juiste dataset uit het ruime aanbod.
  • Een overzicht geven van de structuur van de dataset
  • Het kunnen kiezen welke gegeven te selecteren, gezien de meeste datasets veel verschillende type waarden bevat die meestal niet allemaal willen gebruiken.
  • Het kunnen filteren op de verschillende dimensies
  • Een voorbeeld geven van de data na selectie en filtering
  • De data zo omvormen dat deze goed wordt geïnterpreteerd binnen LocalFocus, dingen als de juiste tijd-/datumnotatie en geografische dimensies.

Als de juiste data is geselecteerd kan deze worden opgeslagen als CSV bestand wat ingelezen kan worden met Excel. Maar interessanter is de directe koppeling met het platform van LocalFocus, met één druk op de knop wordt de informatie verstuurd naar het platform en is er direct een visualisatie (grafiek of kaart) beschikbaar. De gegevens worden nu beschikbaar voor alle nieuwsdiensten die LocalFocus gebruiken. Deze kunnen op hun beurt de graphic gelijk plaatsen op hun website, nieuwsapp of een afbeelding genereren voor gebruik op klassiek papier.

Nieuwe gegevens vanuit het CBS zijn op deze manier binnen no-time beschikbaar om te publiceren in online media. Als een taak is ingeregeld kun je er ook voor kiezen om automatisch de gegevens up-to-date te houden. De tool kijkt regelmatig voor nieuwe gegevens van het CBS als de gegevens zijn aangepast, worden ze gelijk ook geüpdatet in het platform van LocalFocus. Zo worden wijzigingen en nieuwe cijfers beschikbaar zonder er omkijken naar te hebben.

hash crash